Wednesday, October 12, 2016

[KEJAYAAN PAGI INI πŸ˜‡]

Cik Abe ajak teman breakfastπŸ˜…. Dia suruh duduk je bantu manage anak2. Alahai.. kesian pulak nnt nak makan pun dia xleh fokus. Hihi. Ok...umi setuju dan ikut je lah. Minum ESP dlu kat bilik utk elak craving dan set keazaman.. nanti makan buah je!... πŸ˜

Alhamdulillah.. ada nenas🍍.. antara buah yg sy suka  dapat SERAT dapat VITAMIN C. Anak2 makan mihun.. seurat mihun pun x masuk mulut saya! Yes!πŸ’ͺπŸ’ͺ
Pesanan coach sy.. bila nak jaga badan..kita bukan tahan lapar. Tapi kita mengamalkan pemakanan 
yang seimbang..sesuai dengan keperluan dan kesihatan badan πŸ˜πŸ˜

*pos bkn bertujuan menjual sebarang produk, sekadar berkongsi untuk manfaat bersama. Semua orang mahukan healthy life kan? Dan healthy life memang boleh dicapai walau tidak dgn produk. Yg penting kerajinan kita dalam memastikan quality dan quantity makanan yang masuk ke dalam perut kita adalah yg terbaik! πŸ˜€


regards, 
 RASHIDAH, 
Shaklee Independent Distributor 
Penghantaran Seluruh Malaysia Melalui Poslaju, Gdex dan CityLink, 
COD ke area Gong Badak - Bandar Kuala Terengganu sahaja 
+60134404869

DEMI BERAT IDEAL..KU KORBAN SEGALANYA

USAHA dalam MEMASTIKAN calorie deficit :)

Demi keselamatan perut pada pagi ini.. Saya bagitahu suami xnak ikut pergi breakfast.

Maklumlah...kalau tgh usaha nk kawal pemakanan demi berat badan yang ideal ni..dok hotel for any bisnes purpose..dugaan paling besar adalah mknn yg best2. Alahai~~~πŸ˜…πŸ˜‚


So..selamatkan diri shake awal2 pagi.. dan terus pergi kelas buat preparation. Hihi.
Selamatlah perut dengan ESP yg padat nutrisi rendah kalori. Bahan2 shake pagi ni adalah:

3 sudu kecil ESP
1/4 kotak vSoy 
Air kosong hasil tapisan shaklee pitcher secukup rasa πŸ˜
Then..shake la puas2 guna Shaker exclusive Shaklee πŸ˜πŸ˜


*kdg2 sy gilir2 dgn Shake brand lain spt Herbalife utk pelbagaikan rasa supaya tidak bosan. Shake Herbalife pun bagi sy cukup bagus. Bkn x setia pada shaklee...tapi.. for me Shaklee and Herbalife both are great products. Dan xde salahnya kita ambil apa yg sesuai dgn perut kita kan? Kalau nak rasa herbalife saya ada kwn yg jual. Kalau nak shaklee sy boleh orderkan. Let me know je k πŸ˜˜πŸ˜˜


regards, 
 RASHIDAH, 
Shaklee Independent Distributor 
Penghantaran Seluruh Malaysia Melalui Poslaju, Gdex dan CityLink, 
COD ke area Gong Badak - Bandar Kuala Terengganu sahaja 
+60134404869

Monday, August 15, 2016

PIL KALSIUM TERBAIK DAN SANGAT BERKESAN! SHAKLEE OSTEMATRIX!

KALSIUM OH KALSIUM!!



ANDA TAHU TENTANG PIL KALSIUM TERBAIK DAN SANGAT BERKESAN??

Minum freshmilk dutch lady buat perutku sebu..
Nk harapkan susu debu kdg2 x terbuat pun..
Risau jugak keperluan kalsium x dapat dipenuhi..
Mujur juga ada OSTEMATRIX ni sebagai pembantu..
4biji je sblom tidur setiap malam insya Allah para wanita yg sering kehilangan kalsium..anda tidak perlu risau lagi. Ikhtiar yg baik πŸ˜
*sebelah Oste tu adalah Frame Hadiah Dari Shaklee Masa Cik Abe Melawat Istanbul 2thn lepas πŸ˜˜πŸ˜˜

Thursday, June 30, 2016

RINDU YG PALING SAKIT

Tadi mimpi.. biasalah mimpi ada bnyk2 scene kan. Mengarut pun ada.

Tapi ada dlm 1 scene tu..
saya n family kat kampung.
Saya tgh pegang handphone.. tiba2 kakak sy dtg bagi fon dia..katanya abah nak cakap.(abah xde kat kampung skali ngan kami dlm mimpi tu)

Saya ckp dan dgr suara abah. Tapi x jelas. Yg sy dpt tangkap.. "ada surat sampai" .. "ngaji".. yg lain x jelas..tp mmg bunyi suara abah betol2.
Lepas letak fon sy memberontak dan mengomel sy sangkakan abah dpt surat program apa2 n x izin sy pergi. Biasalah abah mmg concern btol bab2 ni..

Lepas tu tiba2 saya tersentap..
Pergi semula bgtau kakak..
Bukan ke abah dah xde...kakak sy pun tercengang.
Allah...sedih sgt2 dan sy tersedar dari tidur.

Walaupun sekadar mainan tidur..bagi sy ia sgt2 memberi kesan. Dah lama sgt x mimpi arwah abah. Dan mgkin sbb 2-3 hari ni xbnyk sgt sedekah ayat2 suci kat abah..tu Allah bg peringatan. Sapa lagi nk sedekah ayat suci kat abah kalau bukan anak2 dia kan... πŸ˜’
AL-FATIHAH untuk arwah abah.. JUHARI BIN OTHMAN πŸ˜’😒😒



regards, 
 RASHIDAH, 
Shaklee Independent Distributor 
Penghantaran Seluruh Malaysia Melalui Poslaju, Gdex dan CityLink, 
COD ke area Gong Badak - Bandar Kuala Terengganu sahaja 
+60134404869

Monday, June 27, 2016

VAKSIN VS NATURAL PREVENTION

Saya adalah seorang ibu sentiasa berusaha mencari rawatan alternatif serta suka menggunakan NATURAL REMEDIES dan supplement utk memantapkan sistem pertahanan badan disamping melegakan kesakitan kami sekeluarga.. dalam masa yang sama SAYA MENGAMBIL VAKSIN utk diri dan anak2 sebagai langkah pencegahan utama kepada wabak2 penyakit.


Tidak dinafikan ada kalanya perubatan moden memberi beberapa kesan sampingan tetapi untuk sesetengah kes masih boleh ditimbang tara kesan sampingan itu berbanding kemudaratan yg bakal timbul.

Anak saya.. maisara.. diserang eczema selepas pemberian antibiotik semasa diserang pneumonia pada usia 17 hari. (Ini berdasarkan pemerhatian saya kerana sepanjang 17 hari di rumah tiada langsung tanda2 eczema walaupun diberi susu lembu.. tetapi selepas warded dan diberi antibiotik selama 5 hari..ruam eczema timbul..dan tidak lagi mampu mengambil produk berasaskan susu lembu dan mmg ada doktor yang mengesahkan boleh wujud kondisi sebegini). Tetapi tidaklah saya menghukum para doktor yang bertindak memberi antibiotik kepada anak saya kerana pada waktu itu hanya itu solusi kepada sakit maisara dan perlukan rawatan yg cepat untuk mematikan kuman dalam paru2nya. Malah saya berterima kasih kerana tindakan cepat itu dengan izin Allah menyembuhkan maisara.☺

Selepas mengalami eczema.. saya juga merujuk kepada doktor2 pakar dan kebanyakan mereka memberi steroid based medicine. Disebabkan faham side effect steroid (drpd pembacaan , info dari doktor dan pengalaman keluarga sendiri) setelah membuat pertimbangan saya menolak steroid dan memilih rawatan secara natural dgn merawat usus anak serta menghentikan punca alergik, dan masih lagi menggunakan ubat moden tetapi sy pilih yg btol2 free steroid. Tapi menolak steroid dikira tidak memudaratkan kerana ianya hanya sekadar ubat dan eczema bukanlah penyakit berjangkit. ☺

Alhamdulillah..sy sgt2 menghargai ilmu2 dari pakar perubatan moden juga mereka yang expert dalam natural remedies kerana kedua-duanya sgt memberi manfaat serta membantu ke arah proses baikpulih kesakitan anak saya.


Dan saya menyeru kepada ibu bapa diluar sana.. buat apa2 biarlah berdasarkan ilmu dan rujuklah kepada mereka yang lebih pakar. Jangan menuntut separuh jalan tanpa bimbingan yang pakar. Jgn juga atas dasar ikut -ikutan sahaja kerana yang menanggung sakit jika berlaku apa2 adalah kita dan anak2 kita. Apa2 kekeliruan yg timbul..rujuklah kepada mereka yg arif dalam soal tersebut.

Sekadar secebis pengalaman saya dalam suka duka menjaga 2 permata hati kurniaan Allah. Saya memahami kegusaran hati seorang ibu dalam menjaga anugerah Allah. Tidak dinafikan ada yg menghadapi kekangan tertentu dalam setiap pilihan.Tapi seperti yg saya bgtau awal2...timbangtara setiap pilihan yg ada.. rujuklah kepada yang pakar.

Sesungguhnya setiap manusia akan dipertanggungjawabkan atas segala perbuatannya di dunia ini. Dan semoga Allah meredhai setiap ikhtiar yg kita ambil. Wallahu'alam.

Saturday, May 21, 2016

Berjalan-jalan ke Aquaria KLCC



Berjaya juga sampai ke Aquaria yang terletak di Level C KLCC, 


aquarium besar tepi tangga

Sebagai panduan anda yang sedang sedang survey tempat bercuti sempena cuti sekolah nanti kan... nak bawak anak2 ke....Yuran pendaftaran masuk ke Aquaria KLCC 2016 adalah seperti berikut:
  • Dewasa tanpa MyKad : RM64 
  • Dewasa dengan MyKad : RM46
  • Kanak-kanak (3 -12 thn) tanpa MyKid : RM53 
  • Kanak-kanak  (3 -12 thn) dengan MyKid : RM35
  • Kanak-kanak 3 tahun ke bawah : percuma
  • Warga Emas (60 thn ke atas) dengan MyKad : RM43 
  • Warga Emas  (60 thn ke atas) dengan MyKad : RM35
dibawah cahaya biru

hai encik penyu :P

tak tahu ikan apa

bagi saya, berbaloi pergi sekali seumur hidup sebab dapat enhance pengetahuan tentang hidupan laut. Anak-anak pun seronok jumpa shark, turtle, dsb.. hehe. hari tu pergi kebetulan office hour dan tiada apa2 holiday, jadi tak lah jammed sgt jalan2 area KLCC. Dalam Aquaria tu pun xdelah jadi ikan sardin. hihi. Oklah, just nak share gambar2 yang diambil sendiri.. gambar yg diambil oleh staff Aquaria mmg kami tak ambil la... bygkan 2 keping gambar dgn frame rm100??? standard la kannn...haha.. ,malas nk layan.. :P

indahnya kepelbagaian terumbu karang, macam macam warna

obor-obor yang berubah mengikut warna cahaya

sotong kurita :P

xtau siput ke apa :p

ok, jom balikk!!

yes,memang seronok especially bawa budak2. jom pergi lagi! next entry kita bawak pergi cameron highlands pulak ye.

regards,
RASHIDAH & FARHAN,
Unit Trust Consultant
+60134404869

Saturday, March 26, 2016

BIAR KANAK-KANAK MENJADI KANAK-KANAK

FITRAH ANAK ITU BERMAIN

1. Hari ini impian mak ayah semakin menggila, anak seusia tahun dua sudah diajar ke tusyen segala.

2. Anak kecil ini terlena ditangga tusyen sebab mak ayahnya lambat ambil.

3. Saya yang lihat rasa nak menangis pun ada. Hati kita dimana?. Saya benar benar terluka melihat sikap ayahnya.

4. Pagi sekolah agama, petang sekolah vernakular dan malam tusyen segala. Kita nak dia jadi Profesor? atau Menteri serba guna?

Ibubapa yang mulia

5. Fitrah anak itu bermain, berkawan dan bercerita. Bukan belajar sepanjang masa.

6. Zaman ketawa, menangis, mengusik adik, kotorkan baju dan kasut sekolah itu mesti ada. Zaman makan aiskrim, beli jajan, tangkap kucing, naik basikal, mandi kolam, kejar anjing itu wajib ada.

7. Jangan rosakkan zaman emas mereka dengan belajar dan hilangkan senyum ketawa dimuka.

8. Semua ibubapa nak anaknya berjaya tetapi jangan jadikan anak kita 'trophy' yang kita boleh banggakan waktu cerita dengan kengkawan di tempat kerja.

9. "Anak aku semua masuk smart reader, khalifah, smart kids segala bagai". Apakah kita nak anak kita jadi bijak pandai seperti menteri itu?

10. Takut sangat anak gagal dan tidak cemerlang, pandai sangatkah kita dulu hingga nak anak hebat begitu?

11. Bila anak tidur, lihatlah wajah mereka. Letihnya mereka dengan sistem pendidikan yang ada, yang berubah sepanjang masa.

12. Kita selalu kata, "anak tak pandai pun tak mengapa, yang penting solatnya terjaga".

Tetapi bila tak dapat cemerlang tahun dua dah hantar tusyen sampai tidur atas tangga.

Jangan jadi ibubapa yang hilangkan senyum ketawa anak dimuka mereka.

Cuti ini bawaklah mereka bermain bagi kembalikan senyum dan ketawa. Fitrah anak anak itu bermain kengkawan, jangan bunuh jiwa mereka

Nota: Disalin dari edaran media sosial

Dr. Hj. Tengku Asmadi Tengku Mohamad

Tuesday, January 19, 2016

TESTIMONI VIVIX UNTUK MASALAH RESDUNG DAN SINUS

Bagaimana harus saya katakan tidak cinta jika ini kesan dia kepada saya!

Kronologi peristiwa:

Jumaat ptg: 1 family makan keropok lekor (dah 5 hari beli letak dalam peti ais), selamba keluarkan.. goreng dan makan. Benar2 lupa nk cuci or rebus dlu
Sabtu pagi : 1 family perit tekak dan batuk

Ahad: suami dan anak2 nmpk ok dah. Ada la batuk sket2 n selsema. Tapi saya pergi ofis sgt2 sakit kepala sebelah kanan. Sgt teruk di bhgn kening. Igtkn sakit disebabkan power spek baru. Ok.. balik tukar spek.. x setel. Sy amik ubat selsema dan pain killer. Sakit kpala hilang. Tidur malam xleh lena sbb hidung tiba2 sumbat xleh nafas. Hingus pekat

Isnin: bangun pagi, kepala berat. Tekak perit dan badan panas sket. Ok. Mmg xlarat g kerja.. sy ke klinik bawak skali anak.. amik nebulizer sbb dia berkahak. Sy jmpa doktor.. katanya demam sinus. So diberi ubat dan Mc.. balik rehat.
Selasa : selsema dah kurang sket. Kepala x sakit. Masuk ofis mcm biasa. Dok ofis seharian. Hidung berair gitu.. oklah. Tp tekak mmg perit

Rabu: masuk ofis siang. Attend workshop. Suara mmg sengau. Agaknya classroom sejuk.. berair balik hidung. Mcm nangis2 dh mcm x henti hingus ni. Hidung sumbat mcm semput pulak xleh nafas. Xleh jadi..sy bgtau kwn sy ke klinik tukar ubat. Then ke klinik lain sbb klinik sblom ni ramai org.. doktor tukar ubat lain. Doktor berkira2 nk bagi MC padahal kita mmg dh x leh masuk ofis. Tny perlu x g pakar dia demoralize kita gtau..kalau g pakar pun ubat sama je..mcm berat je nk buat surat refer. So dia promise bg spray hidung kt kita. Bila setel.. ke kaunter ubat.. xda lak ubat spray. Nurse kata doktor xda tulis pun.. ok fine.. berlalu pergi dgn rs x puas hati.
Khamis : Mc lagi.. mkn ubat.. oklah.. kurang selsema tapi hingus cam pekat je. Kena hembus kuat2 bru kuar. Bila hembus alahai dah start berdengung lak telinga ni. Dok la 2-3 hari dgn telinga berdengung on off kepala sakit on off. Sabar lagi tggu mkn ubat. Supplement mcm2 dh telan.. vit C, habbatussawda, aloe vera, VCO, probiotik.. mana ada d rumah telan je masa tu. Alahai.. mcm x jalan..

Ahad: g ofis.. selsema Ok.. telinga makin teruk berdengung. Mcm dh diawangan dh ni. Fokus dh hilang ngn mata2 pun rs kabur. X btol dah. Lastt..kul 4ptg kuar ke klinik skali lagi dgn hrpn nk amik refer letter. Kat klinik siap mnta doktor check taik telinga kot2 tu punca dengung. Katanya.. clear taik x banyak..hahaha. tergelak2 pulak kt dlm bilik doktor.

Balik rumah.. happy giler dh dpt VIVIX pinjam dari ank buah. Terus telan 2 sudu. Harap mcm magi terus hilang. Tapi tak..huhu. tido mlm dok dengung gitu lah.
Isnin : bangun pagi rasa ringan kepala. Mcm dh kurang rs dengung. Tp hingus mcm pekat lak. Alahai.. try gak hembus2. Nk turun g ofis serius mcm di awangan. Telinga sumbat2...mcm xtau apa dh. Down owh rasa. So telan sesudu lagi vivix.

Sampai ofis.. duduk edit doc.. rasa mcm selesa je. Try2 telan air liur kot2 hilang dengung.. ohh.. x jadi.. ok..biar je dlu smbil doa2 dlm hati. Pastu tiba2 ok dah. Hidung pun mcm kering je rasa..kepala ringan. Alhamdulillah... syukur.. sy rs Vivix berkesan. Dgn izin Allah mgkin dgn sifat anti radang.. dia dh kurangkan kesakitan bhgn dlm hidung n rongga2 yg alergik tu. So.. mcm clear jugak la. Cuma kdg2 masih ada mcm hingus gitu sbb dok dlm aircond agaknya. Cuma bila telinga clear rasa seronok nk lompat2 yahoo..yabedabedu! Alhamdulillah!

Ni rasa selesa dah.. walau mcm ada lagi selsema tu. Esok mmg akan ke pakar ENT jugak sbb nk biar doktor check detail condition hidung dan telinga. Sbb selsema pun dh 2mggu.. so.. kena ada rawatan pakar lah.. lgpun dh lama x jmpa pakar ENT sy ni smpai refer letter pun dh expired kna renew.huhu.

Apa2 pun sy bersyukur. Dgn izin Allah.. ada supplemen yg boleh bantu legakan kesakitan sy ni. Kiranya mcm serangan vertigo gak la tu. Dari resdung smpai ke dengung2 telinga. Which is kalau slalu sgt.. x bagus la kt telinga kita kan.
Ini sbnrnya kali kedua sy diserang dengung2 ni. Cuma yg ni lama sket la. Dan kali kedua jugak vivix bantu sy dgn izin Allah. Kenapa dari awal kena saya x amik vivix? Sbb x terfikir langsung.. dan vivix xde dlm peti masa tu. Kiranya lesson learnt utk sy la... dah tau mudah kena gini..kenalah ada vivix sokmo dalam peti kan..huhu.

Satu lagi.. lesson learnt.. sy kna hati2 la.. xleh mkn bnda2 yg dh lama dlm peti dan juga processed food especially yg berasaskan daging or seafood. Sbb katanya.. kandungan histamine akan jd sgt tggi so.. org yg sensitif of koz akan ada allergic reaction!

'Ala kulli hal.. syukur padaMu ya Allah. Sihatkanlah tubuh badan kami agar dpt kami fokus dlm erti hidup utk mencari redhaMu. Supplement hanya ikhtiar.. kesembuhan adalah atas izin Allah.
"I LOVE VIVIX!"

Follow us for more tips :)