Sunday, May 28, 2017

PILIHAN CARA MELABUR


PILIHAN INVESTMENT

Adik2, kakak2, abang2 yang masih tertanya-tanya cara memulakan investment utk simpanan long term...kat sini kak shidah kongsikan cara2nya. Basically ada 2 pilihan investment iaitu:

1. Melalui akaun 1 EPF - ni ada syarat dan amount. Kna check detail dengan kami 🤗

2. DDI - Direct Debit Investment

DDI pula terbahagi kepada 2

a) Once off investment, minimum RM1000. Cthnya ada RM10000, terus invest dan biarkan saja wang berganda-ganda disitu.

b) Berkala . Permulaan minimum RM 1000, dan sambung bulanan minimum RM 100. Biarkan wang berganda-ganda disitu.

Range period untuk dpt meaningful dividen adalah dlm 8-10 tahun.

Kira great idea la kan invest dulu. At least sedar2 10tahun berlalu..ada juga hasil dia! Sapa sini dah keja hampir 10tahun tp xda pulak saving lebih 10k?? Don't worry, it is never too late to start!

Start now! Invest for our future.

Gambar kat bawah ni kira investment besar jugak buat kak shidah 😉😉🤗🤗
Farhan & Rashidah
Wealth Planner
019-916-7880
013-440-4869

Saturday, May 27, 2017

RAMADHAN, BULAN PENYEMBUHAN.

Image result for ramadhan kareem

Alhamdulillah, kita masih diberi nikmat berjumpa dengan Ramadhan. Inilah bulan terbaik untuk merehatkan serta memperbaiki perut dan usus yg telah dibebankan berbulan-bulan. Bila perut dan usus baik, insya Allah fungsi organ2 lain juga semakin baik.
Siang bagi perut rehat. Malam kita berbuka dengan makanan padat nutrisi spt nasi, sayur, ayam/daging,ikan, buah-buahan. Kalau boleh stop dlu fastfood, junkfood, processed food (mknn dlm tin), high gluten food spt roti, serta makanan tggi gula dan ajinomoto. Mknn2 mcm ni sgt2 bebankan perut dan usus.
Bagi perut rehat betol2. Dalam masa yg sama,perbanyakkan ibadah khusus spt solat, mengaji kerana ia sumber meditasi yg baik untuk melepaskan stress dari tubuh badan. Percayalah bila abes ramadhan kita akan rasa lebih sihat dan fit.
Semoga Allah sembuhkan segala kesakitan kita. Dalam hadis2 bnyk sebut, penawar penyakit paling utama adalah puasa dan berpantang. So, EAT CLEAN!
Let us grab this chance, hayatilah ramadhan sebagai bulan penyembuhan rohani dan jasmani. RAMADHAN KAREEM!
Selamat menyambut bulan Ramadhan yg penuh barokah dari kami!


Regards, 
Farhan & Rashidah 
Wealth Planner 
019-916-7880 
013-440-4869

Friday, May 26, 2017

BEZA INVESTMENT TAKAFUL DAN UNIT TRUST


Ada juga client kami yg compare return investment dalam pelan takaful dengan Unit trust

Tujuan utama takaful adalah perlindungan, saving & investment adalah bonus ataupun hadiah....

Maka mmg return dalam takaful agak rendah berbanding dgn unit trust

Dalam takaful, Bulan2 yg client bayar akan dipecahkan kepada 2 bahagian iaitu:


1. Tabaru' (perlindungan)
2. Simpanan

Normally nilai saving & investment dalam produk takaful hanya balik modal dengan nilai caruman bulan2 yg kita bayar...itupun hanya selepas polisi 20 tahun..
(Melainkan client peruntukkan khas utk simpanan...yg biasanya harga bulanan akan jadi jauh lebih tinggi)

So kalau client sudah ada takaful dan mencari pula tempat investment
Dicadangkan Pergi kepada unit trust yg 100% simpanan & pelaburan...

Dalam unit trust pula, jadi terbalik
client akan dapat return tinggi dari investment
Tapi pada masa yg sama syarikat unit trust berikan takaful percuma sebagai bonus

Sebab tu pentingnya agen buat 'clients need analysis'
Supaya kita faham apa sebenarnya kehendak client

#nakberjaya
#kenatolongorangdulu


Regards, 
Farhan & Rashidah 
Wealth Planner 
019-916-7880 013-440-4869

DOLLAR COST AVERAGING



DOLLAR COST AVERAGING - formula asas unit trust yg satu dunia pakai

Invest regularly and make advantage of market up & down will give u more units thus more profit...

Invest more while market is down and make profit while market is up

Yang penting kena invest regularly (sebulan sekali ,3 bulan sekali)

Market yg sihat mmg akan sentiasa naik & turun
Just make advantage of it

Kalau market sentiasa naik, takde orang nak invest sebab harga makin mahal

Kalau market sentiasa turun, pun takde org nak invest sbb tak bleh buat untung

Mulakan walaupun sedikit

#investforyourfuture




Regards, Farhan & Rashidah Wealth Planner 019-916-7880 013-440-4869

LIFE IS FULL OF LESSON LEARNT ❤


Pagi tadi hantar Umar ke sekolah.


Syok je drive sambil memikir urusan hidup yg x pernah habis.

Tiba2 Umar bersuara

"Umi lalu mana ni?"

Terkulat2 umi meninjau jalan, ha'ah la.. lain mcm je jalan ni. Bisik hati kecilku.

Krik2x

Lerr rupanya dah terlajak.. huhu

"Umi dah salah..terlajak la Umar..."

Dgn muka comel 😎.



uturn la di traffic light berhampiran! Ha..khayal lagi! Hihi.


Lesson learnt are:

1. Focus with your target, kalau tidak fokus kita akan tersasar

2. Child's memory is very strong, utilize the ability untuk ke arah positive future

3. Child is outspoken dan sgt jujur, jadi latih mereka utk enhance sifat ini sampai ke dewasa. 



Regards, Farhan  019-916-7880 & Rashidah  013-440-4869 Wealth Planner  
(Health Consultant, Unit Trust Consultant)

Follow us for more tips :)