Sunday, April 28, 2013

3 tahun menunggu, berkat ikhtiar dgn Shaklee, hamil sudah, Alhamdulillah :)



kronologi kisah customer sy yg mengambil GLA dan alfalfa utk hamil. Selama 3 tahun beliau tidak hamil tanpa merancang apa2. Nama saya terpaksa rahsiakan atas tujuan menjaga kebajikan beliau :)

early march (1st march 2013) : start amik GLA complex masa hari 1st period... ada kuar darah ketul2 mcm hati ayam. Tu mmg healing crisis sbb dia ada masalah cycle period yg x regular, GLA mmg purpose for hormon balancing.

20 march : start cuba alfalfa sbb nak atasi masalah keputihan.

3 april : dia menyampaikan berita gembira kepada saya




"slm...shidah...ari ni sy nak smpaikan berita gembira..alhamdullillah..sy hamil..wat upt td 2 line...syukur sgt2...sy nk tnye ape vit yg perlu sy amek ms awl kehamilan ni..."

Alhamdulillah..syukur dengan izin ALLAH ikhtiar menjadi.

dan sekarang... my customer ini sudah jatuh cinta dengan SHAKLEE dan start mengambil bcompleks dan ostematrix utuk menjaga kehamilannya. GLA dan alfalfa stop dlu. Pasti anda semua ingin tahu detail tentang GLA dan alfalfa kan? klik sini dan sini :)

ALHAMDULILLAH,
jika anda pun berminat nak cuba SHAKLEE, selamba je PM saya ye :) 013-4404869



 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Friday, April 26, 2013

Wahai suami, dirimu sangat diperlukan disaat isterimu hamil, dampingilah dia :)

suami...dampingilah isterimu yg hamil :)

saat isteri hamil, sokongan suami tersayang sangat diperlukan. Suami sepatutnya sudah bersedia dari segi fizikal dan mental untuk menghadapi saat2 kehamilan. Pelbagai kesukaran akan isteri rasai sehingga kadangkala pergerakannya terbatas serta tidak aktif sebelumnya.

suami perlu juga belajar serba sedikit mengenai kehamilan melalui pembacaan buku-buku ilmiah, internet dan sbgainya. Anda akan mendapat gambaran jelas dan menyeluruh agar mudah bagi anda untuk memberi respons yg terbaik sepanjang kehamilan isteri dan membantu serta menyokong kehamilannya..




suami....ambil beratlah akan KESIHATAN isterimu :)

dalam post yg lepas, saya ada menyatakan penting utk suami mengambil berat ttg keadaan isteri yang hamil kan. Ada beberapa element yg boleh diambil pemerhatian. yang pertama ialah KESIHATAN.

sebagai suami..anda perlu peka dengan keadaan kesihatan diri sendiri, isteri dan kandungannya. Jika anda seorang perokok, jauhkanlah asap rokok daripada isteri. Jika mampu, berhenti seketika. Ini kerana asap rokok ternyata mampun menjejaskan kandungang si ibu dan anak yg bakal dilahirkan. Selain itu, anda juga perlu peka dengan keadaan isteri, Demam kah dia, peningkah dia...lenguhkah dia. Sekurang-kurangnya sedikit urutan sudah bisa melegakan dirinya yg sedang lemah fizikal dan mental itu :)



suami....jagalah pemakanan isterimu yg hamil :)

semasa hamil, pemakanan isteri anda sangat perlu dititikberatkan. Pada ketika ini, isteri serta kandungan memerlukan pemakanan yg baik supaya bayi yg dilahirkan nnt mempunyai tubuh badan yg sihat dan cergas. Anda boleh juga mula memikirkan makanan tambahan atau vitamins yg penting seperti multivitamin, bcompleks, protein, kalsium dan minyak ikan supaya kedua2 isteri dan bakal bayi akan mendapat nutrisi yg mencukupi sepanjang masa utk memberi tenaga fizikal dan mental :)


wahai suami...pastikan persekitaran isterimu bersih :)

persekitaran amat mempengaruhi mood dan kesihatan isteri anda pada waktu kehamilan. Pastikan persekitaran sentiasa bersih, tidak berbau, dan sedap mata memandang untuk memastikan isteri anda sentiasa dalam mood yg baik. ye lah..tgh mengandung..hormon tidak stabil..kalau persekitaran kotor jadi mudah tertekan. So, suami bantulah ye kerana isteri pun mungkin tidak larat utk mengemas dsb.

selain itu, pastikan persekitaran isteri anda seperti rumah dan tempat kerja tidak terdedah kepada risiko tertentu seperti terdedah kepada bahan-bahan kimian. Jika tidak mampu mengelakkan, paling kurang cuba kurangkan pendedahan kerana bahan kimia sgt merbahaya kepada ibu dan boleh menyebabkan risiko ketidaksempurnaan pada bayi. Jika mampu, bawalah isteri bercuti atau melancong ke tempat2 yg menarik utk mendapat udara segar.



wahai suami... temanilah isterimu ketika pemeriksaan kehamilan :)

ketika tempoh kehamilan, isteri dikehendaki melakukan pemeriksaan secara berkala di pusat kesihatan. Oleh itu, bantulah isteri anda dengan menemaninya setiap kali melakukan pemeriksaan kandungan. Dengan ini anda dapat memastikan keselamatannya seta boleh mengeratkan hubungan anda dan isteri anda. Ia juga dapat mengawal dan menenangkan emosi isteri anda yg sedang menghadapi fasa yg mencabar.

suami..belaianmu bisa mencairkan hati isterimu.. dampingilah dia selagi termampu :)



wahai suami... doakanlah isterimu selalu :)

pada saat kehamilan, isteri sentiasa resah memikirkan tentang proses kelahiran. Tidak tahu selamat atau tidak. Oleh itu, tenangkan hatinya, dan berdoalah utk keselamatan isteri dan anakmu. Insya ALLAH, tenanglah hatinya :)


salam sayang daripada:

Ummu Umar, 
013-4404869
this posting inspired by, Diari Kehamilan keluaran Telaga Biru :)

Dengan Vitalea dan GLA pun boleh kurus!

Bertemu lagi kita, di hari Jumaat yg penuh barokah ini. Erm, pejam celik pejam celik dah jumaat lagi. Kejap je kan masa berlalu. Rumah kata pergi kubur dah kata mari. X apelah, masa yg lepas x dpt nk undur...so, utilize la masa skrg n masa depan yg bakal datang utk hal2 yg lebih baik. Saya pulak masih lagi dalam mengejar impian nak jadi WAHM. Bila agaknya ya? doa2 kan sy dimurahkan rezeki dan dimudahkan segalanya ye :)

oklah, hari ni cuma nak berkongsi satu berita best drpd kwn sekelas saya dlu. Mmg baik ngn dia nih, berjalan bersama...berbasikal bersama... (eceh...mcm black mentor dah nyanyi..wakaka). Kwn sy ni sy panggil kaktie, ada ambil Vitalea dan GLA complex. Asalnya nk regulate hormon sbb nk TTC (TTC ni bukan terengganu trade center ye, tapi trying to conceive :P ) adalah dalam sbulan dah kaktie ni cuba Shaklee.

dan alhamdulillah.smlm smpat usya FB dan rupanya dia happy amik shaklee... dah loss 7kg dlam masa 1bulan kot! tapi...bukan senang2 ye.sbb shaklee bukan ubat magik u telan terus kurus.....ianya bersyarat. Nak tahu syarat dia? Cuba tgk gambar bwh yg sy dah susah payah edit ni nak bg cantik...hehe :) [klik gambar utk tgk dgn lebih clear ye, mklumlah setting blog ni gmbr dia kena kecik2 je kalo x tidak muat space. LOL! )



ha...tau dah syarat dia apa kan? syarat dia kena jaga makan dan exercise jugak la. Ni mmg xleh lari. Saya xkan bagitahu customer saya awk makan ni saje x perlu exercise x perlu jaga makan..dh boleh kurus. x boleh mcm tu.huhu....konsep supplement hanya membantu. Mcm kaktie ni cakap, bila ambil vitalea dia rasa cam kenyang dan selera makan dapat dikawal. Sbb tu lah jadi kurang makan dan jumlah kalori dah dapat dikurangkan secara natural. Tapi apa yg penting kaktie still makan, BUKAN TAK MAKAN LANGSUNG ye... kalau x makan langsung tu bukan weight management, tu menyeksa diri. hihi.

so, sama jugak konsepnya jika anda ambil slimming set yg lain mcm cinch, omega dan herbalax, kesemua ini akan lebih baik kesannya jika disertakan dengan pengawalan makan dan exercise. 

so, anda nak tahu lebih detail ttg tips kurus dari Ummu Umar's choice?? pm saya di FaceBook
atau sms/whatsapp 0134404869 :)

chill~~~

Rashidah Juhari Shaklee Independent Distributor ID : 867851 013-4404869 shadiraakashi@gmail.com * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Friday, April 19, 2013

MASALAH RAMBUT GUGUR SELEPAS BERSALIN


sumber:majalah Pa&ma



Masalah rambut gugur di kalangan wanita lepas bersalin bukan satu perkara aneh. Kata orang tua apabila anak mula pandai buat ‘buih', rambut si ibu akan banyak gugur. Mungkin itu sekadar mitos kerana terdapat faktor tertentu kenapa masalah kerap berlaku kepada ibu-ibu yang baru melahirkan bayi. Jika dulu rambut panjang mengurai dan mudah disikat tetapi kini menjadi semakin nipis dan kusut akibat rambut yang banyak gugur. Kenapa semuanya berlaku selepas melahirkan si kecil?

9 Perkara Perlu Anda Tahu :1. Keguguran rambut selepas bersalin berlaku kepada hampir semua wanita. Ibu baharu bersalin boleh hilang antara 50-100 urat rambut setiap hari.2. Anda harus faham, hormon (dalam darah) yang berubah setelah bayi dilahirkan menyebabkan keguguran rambut.3 .Walaupun rambut banyak gugur di awal kelahiran, anda tidak perlu panik kerana anda tidak akan menjadi botak. Sebaliknya ia akan kembali normal sebaik bayi menyambut ulang tahun pertama.4. Biasanya, lebih kurang 85 ke 95 peratus rambut lima hingga 15 peratus berada dalam peringkat berehat.5. Selepas peringkat berehat, rambut akan gugur. Biasanya ketika anda menyikat atau bersyampu rambut. Ia akan diganti dengan rambut baharu. Purata keguguran rambut bagi wanita adalah lebih kurang 100 helai sehari.6. Ketika hamil, peningkatan tahap estrogen melambatkan peringkat pertumbuhan. Hanya sedikit sahaja rambut berada dalam keadaan berehat dan sedikit sahaja yang gugur setiap hari.7. Selepas bersalin, tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat berehat. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur ketika mandi atau bersikat.8. Keguguran luar biasa akan berkurangan dan rambut akan kembali seperti sebelum pra mengandung. Ini mengambil masa di antara 6 ke 12 bulan selepas bersalin.9. Biasanya wanita yang berambut panjang lebih perasan masalah ini berlaku kepada mereka.

Apa Anda perlu lakukan?

Mama tidak boleh menghentikan makanan yang berkhasiat dan kaya dengan protein dan zat besi selain daripada vitamin pra natal anda.

Elakkan membuat rawatan rambut menggunakan bahan kimia seperti mengeriting, mewarna, melurus sehingga rambut kembali normal.

Penggunaan wig harus dihindarkan kerana ia membuatkan kulit kepala tidak dapat bernafas dengan baik serta merosakkan folikel rambut.

Berjumpa doktor sekiranya keguguran rambut sangat serius terutama jika terdapat gejala lain kerana ia mungkin petanda penyakit postpartum thyroiditis.

Makanan Mencegah Keguguran Rambut

Telur Dan Daging Ayam
 Sebahagian besar rambut berasal daripada protein. Jadi, memakan ayam, telur, keju rendah lemak, almond dan yogurt semulajadi boleh menggalakkan pertumbuhan dan mencegah kerosakan atau keguguran rambut.

Gandum
Makan gandum secara teratur bukan sahaja boleh meningkatkan tenaga tetapi boleh mempertahankan warna dan mencegah rambut gugur. Buah kering dan kekacang Buah kering dan kekacang mengandungi zat besi, sulfur dan biotin. Mineral tersebut menjadi sumber vitamin E yang boleh meningkatkan peredaran darah pada kulit kepala dan inositol yang boleh mempertahankan kesihatan akar rambut sehingga mencegah keguguran.

Tauge
Sayuran ini mengandungi gizi yang penting untuk memelihara kesihatan rambut yang dikenali sebagai silika. Silika digunakan oleh tubuh untuk menyerap vitamin dan mineral serta membentuk sel-sel baharu yang membuatkan rambut kuat dan sihat.

Sayuran Hijau
Bayam dan brokoli memiliki kandungan vitamin A dan C. Vitamin ini diperlukan untuk menghasilkan sebum yang berfungsi sebagai pelembut semulajadi untuk melembap dan menguatkan akar rambut.

Buah-buahan Segar
Tembikai, pisang, epal, oren dan buah-buahan lain dapat memberikan tubuh kuantiti khasiat penting yang baik bagi mengurangkan keguguran rambut.

Makanan Laut
Kandungan zink pada makanan laut seperti kerang, udang dan tiram membantu mencegah rambut gugur dan menguatkan akar rambut. Ia turut membantu sel-sel tubuh menjaga hormon dalam penyerapan vitamin lebih baik untuk pertumbuhan rambut.

Salmon
Merupakan sumber protein, asid lemak penting omega-3, vitamin B12 dan zat besi yang diperlukan untuk memelihara kesihatan kepala, mengurangkan kekeringan pada rambut serta kulit kepala.

Kunyit dan jintan 
merupakan makanan rambut yang baik bagi merangsang pertumbuhan rambut lebih sihat.

Air Masak
Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari kerana dapat membantu memberikan nutrisi yang diperlukan sehingga rambut tumbuh kuat dan sihat.

ha..bnyk gak nk makan kn...hihi.

atau apa kata anda cuba ini je? lagi simple. :)





Rashidah Juhari
Shaklee Independent Distributor
ID : 867851 013-4404869
shadiraakashi@gmail.com

 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Vitamin dan kaitan dengan masalah keguguran rambut



Selain daripada tekanan dan pencemaran, salah satu punca utama keguguran rambut adalahkekurangan vitamin. Biasanya, orang yang mengalami keguguran rambut juga mengalamikekurangan vitamin dalam diet mereka. Agak-agaknya apalah vitamin yang kurang dalam pemakanan harian kita yang menyebabkan keguguran rambut kan?



1. Biotin (Vitamin-H) 
Vitamin yang paling popular yang membantu keguguran rambut adalah Biotin atau vitamin H.Biotin adalah sebahagian daripada keluarga B kompleks dan telah terbukti untuk menghalang keguguran rambut. Satu lagi faedah Biotin adalah bahawa ia mencegah rambut kelabu. Vitamin ini adalah dalam susu, yis dan kuning telur.

2. IRON (ZAT BESI)
Kekurangan zat besi dalam badan bukan sahaja menyebabkan anemia, tetapi ia jugamenyumbang kepada keguguran rambut. Orang yang mempunyai kekurangan zat besi dan rambut gugur perlu meningkatkan pengambilan zat besi dalam pemakanan harian mereka. Ini perlu, kerana zat besi boleh membuat perubahan yang ketara dalam pertumbuhan rambut.

3. VITAMIN-B
Vitamin B kompleks juga membantu dalam mengatasi masalah keguguran rambut kerana iamenguatkan folikel rambut - menjadikan ia kurang terdedah kepada kerosakan dan kehilanganrambut. Pemakanan yang kaya dengan kandungan vitamin B akan meningkatkan pertumbuhan rambut dan mengurangkan rambut gugur. 

4. ZINC
Zink banyak terdapat dalam daging merah, yang membantu mengatasi sebarang masalah kulit kepala (berkelemumur). Satu lagi faedah pengambilan zink ialah ia meningkatkan kehidupan seks anda. Jadi ia menjamin bukan sahaja rambut yang cantik tetapi ‘saat’ yang indah ketika bersama. 

5. ANTI-OXIDANTS
Anti-oksidan, yang lebih dikenali sebagai Vitamin A, C dan E biasanya diambil untuk mempunyaikulit yang cantik. Tetapi adakah anda tahu bahawa selain daripada memberi anda kulit yang bersih dan mulus, ia menghalang keguguran rambut dan merangsang pertumbuhan rambut denganmengepam keluar toksin dalam badan dan meningkatkan sistem imun anda. 

6. PROTEIN
Protein merupakan satu lagi komponen penting rambut. Sebenarnya, 90% struktur rambut  dikomposisikan oleh protein. Bersama dengan vitamin B kompleks, protein juga sebenarnya adalah ramuan yang biasa terdapat di dalam syampu, perapi syampu dan  dalam rawatan rambut.Protein juga merupakan salah satu sebab yang menjadikan rambut kuat dan tahan daripada kerosakan.

8. PANTOTHENIC ACID
Asid Pantothenic adalah penting untuk kesihatan kulit kepala. Ia juga merupakan salah satukomponen utama sel-sel dalam badan dan membantu dalam penukaran makanan kepada tenaga.Folikel rambut mula gugur disebabkan oleh kekurangan nutrien ini di dalam badan kita - ia jugamengakibatkan sembelit dan penyakit yang lain.

Nah! Itu dia senarai jenis vitamin yang boleh membantu mengatasi masalah rambut , tak kiralah rambut gugur ke, rambut bercabang ke, masalah kulit kepala berkelemumur ke..etc..etc..Rambut yang cantik adalah idaman setiap orang. Jadi, jika anda mengalami keguguran rambut atau mana-mana masalah rambut atau kulit kepala, cuba cari apa yang kurang di dalam diet anda. Pilihan di tangan anda untuk memilih makan terlalu banyak atau terlalu sedikit untuk memastikan sistem badan anda berfungsi dengan betul. Jika anda boleh berbelanja besar untuk rawatan keguguran rambut (termasuk syampu dan perapi, pelembap dan lain-lain), tetapi tanpa pemakanan (yang mengandungi nutrisi) yang betul semuanya adalah membazir. Renung-renungkan! 

sumber:rafaliah.blogspot.com



Rashidah Juhari Shaklee Independent Distributor ID : 867851 013-4404869 shadiraakashi@gmail.com * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Monday, April 15, 2013

Tips penyusuan bayi yg brkesan





Tahukah anda?

Proses meyusukan bayi sebenarnya bukanlah sesuatu yang menyakitkan ibu dan anak. Jika si ibu berasa sakit, bererti si ibu tidak menggunakan teknik yg betul. Jauhkan bayi daripada payudara dan cuba lagi. Bayi mungkin tidak melekap dengan betul. Hentikan hisapan bayi dengan secara lembut meletakkan jari kelengkeng di hujung mulut bayi dan selitkan antara rahang atas dan bawahnya. Ulangi seberapa kali yang perlu untuk mendapat lekapan yg baik.

Setelah semakin cekap menyusui bayi dalam posisi ini, anda mungkin boleh mencuba posisi2 lain. Belajarlah untuk menyusukan bayi secara berbaring. Kaedah ini membolehkan si ibu berehat, lebih-lebih lagi bagi ibu yang melahirkan melalui pembedahan c-section. Apa jua posisi yang digunakan, bayi harus melekap dengan baik, jika tidak, si ibu akan berasa sakit di bahagian puting payudara, dan bayi tidak akan mendapat susu yg cukup.


 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

regards,
ummu Umar :)
shaklee iD: 867851
013-4404869

Saturday, April 13, 2013

Tak kenal maka tak cinta, Jom tgk detail biodata nutriferon,

ha..ni nak cite apa benda tu nutriferon. meh baca meh baca :). TQ sifu, lama x cedok sharing dari sifu kan..hihi. Nutriferon ni kan..bila u dah amik, confirm no more paracetamol kat rumah :)

credit

Bulan ni , Shaklee buat promotion hebat untuk buy 6 free 1 nutriferon! Memang dua2 ni antioksidan penting dan hebat! Sehebat dan segah nama Shaklee di persada makanan tambahan di peringkat antarabangsa. Marilah kita berkenalan dengan nutriferon ye...Kalau tak kenal, maka tak cinta! Jadi kenal2 la ye~ 

Dengan penemuan nutriferon, ia merupakan penemuan terHEBAT dalam bidang immunologi. Interferon buat julung kalinya ditemui oleh Dr Yasuhiko Kojima dari Universiti Tokyo pada tahun 1954. Selepas membuat kajian selama 40 tahun dan semakan semula beribu-ribu jenis sebatian dan lebih 200 jenis herba yang berlainan, Dr Kojima telah berjaya membangunkan satu-satunya interferon semulajadi di dunia iaitu nutriferon. Dia telah berjaya menetapkan bahawa ekstrak dari 4 tumbuhan: iaitu biji labu, bunga Safflower, Honeysuckle Jepun dan biji Plantago; mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interferon tubuh. Formulanya yang digunakannya adalah semulajadi, selamat,tulen dan berkesan. Penemuan dan rekaannya telah diiktiraf sebgai penemuan terhebat dalam bidang immunologi. 

Nutriferon adalah satu Formula Eksklusif dan dipaten oleh Shaklee dan tidak dijual di kedai-kedai biasa. Ianya hanya boleh didapati melalui Shaklee!

Di dalam bidang perubatan, suntikan interferon banyak digunakan untuk merawat penyakit hepatitis, kanser, hidsophobia (penyakit anjing gila), herpes dan HIV. Tambahan pula, ia telah terbukti bahawa interferon amat berkesan untuk melindungi kita dari jangkitan influenza dan pelbagai jenis penyakit. 


Apakah 4 ekstrak tumbuhan tu ye??

1. Biji labu


Tujuannya adalah untuk merangsang pengeluaran interferon semulajadi di dalam tubuh serta menentang radikal bebas dan faktor penyebab kanser

2. Biji Plantago Asistica


Ia mengandungi polosarida yang mengaktifkan sel-sel imun.

3. Honeysuckle Jepun


Menentang pencerobohan virus dan kuman adalah fungsinya

4. Bunga Safflower



Ia menghasilkan dan memperkuatkan keupayaan makrofaj memusnahkan virus dan kuman. 

Ada yang bertanya...mana datang virus,kuman dan mikrob ni? Yelah...kita ni sentiasa terdedah kepada beribu jenis mikrob melalui pernafasan (aircond, gas buangan, asap, virus di udara, habuk), berjabat tangan, sentuhan dengan objek (perabut,habuk hama pada selimut, pengangkutan awam,peluh,air), makanan,latihan fizikal, persekitaran kerja dan sebagainya....

Aiiihh...memang senang kan kita expose kepada pencemaran...sekarang ni dunia kita ni penuh dengan pencemaran...minum air pon kena berhati2...nak sedut udara pon kena hati2...oppsss...camne nak hati2 bila sedut udara..ehehehee...

Camne pulak mikrob menjejaskan kita ye? Ia berlaku apabila banyak kuman dan mikrob menyerang kita pada sesuatu masa, terutama sekali apabila tubuh kita kekurangan interferon dan sel-sel imun. kita akan cepat keletihan, stress, terganggu tidur, selsema, batuk, alergi, asma, ekzema,jerawat dan sebagainya. Sel-sel yang teroksidasi dan tidak sihat membentuk lebih banyak radikal bebas yang seterusnya mengakibatkan penyakit degeneratif, penyakit kronik, kanser dan sebagainya. 

Apa interferon kegemaran dan pilihan saya sekeluarga?? Sudah tentulah nutriferon ni la!! Nak tau tak?? Suami saya...seorang yang lemah imun sistem dia sebelum ni..orang lain tak selsema...dia selsema dulu..hehheee...dulu..sibuk je nak kena gi klinik bila demam. tapi sekarang..bila dia rasa sakit tekak je sikit..atau rasa macam lemah badan..terus dia ambil nutriferon 1 sachet. terussss hilang..tak jadi demam,tak jadi selsema, tak jadi sakit2 badan..

Pernah suami demam masa balik kampung untuk beraya..apa taknya..dia tukang angkat beg2 berat..tukang jaga anak2..anak2 pulak aktif macam ape entah kat KLIA..hhehee..biasalah budak2 kan..terus dia demam..sakit badan...saya terus bagi suami amik nutriferon sebab tak mau demam dia melarat2 pulak nanti...dan alhamdulillah..memang hilanggg terus...tak yah gi klinik...

Dulu..mak saya ...ayah saya...gunakan panadol untuk sakit2 badan..huhhh..bahaya bukan main! sebab bila sering sangat amik panadol..ia tak bagus untuk badan kita...sekarang mak ayah,adik2 saya amik nutriferon je...ayah dan mak sangat berpuas hati..sekarang ni dah takde panadol kat rumah kami kat kampung! hoyeaahhh!!! mak ayah saya amalkan pemakanan yang sihat dengan mengambil nutriferon dan reject panadol.

Saya pulak...ibu menyusu..biasalah anak kecik kan..senang nak dapat sakit..bila berjangkit dengan orang sekeliling...bila saya rasa anak saya nak selsema atau nak demam..bunyi batuk sikit2...saya terus ambil 1 sachet nutriferon untuk diri saya..untuk boost up imun sistem diri saya...dan pastu bila anak saya minum susu saya...susu saya ni mengandungi sistem imun yang tinggi! so anak saya memang tak jadi selsema,batuk,demam...

kesimpulannya..saya jadikan nutriferon ni sebagai bekalan saya ke mana-mana pon..kat rumah mesti ada..kat dalam beg tangan mesti ada..kat ofis pon mesti ada!!

Anda bagaimana? Takkan la demam, batuk, selsema..sume nak telan ubat hospital...prevention is better then cure kan..daripada amik ubat yang sure ada dadah (memanglah dadah ni tak overdose dan tak disalahgunakan)..tapi suplimen lebih baik dari itu kan..^_^..



ha..bagaimana? panjang lebar kak ira cerita. Tergoda tak?

if tergoda, let me know k :)

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui : 

Email : shadiraakashi@gmail.com 
SMS/ WhatsApp : 0134404869 
Facebook Page: Ummu Umar's Choice 


 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Friday, April 12, 2013

saya sayang SHAKLEE terutamanya ketika tengah bulan :P

ooo..padanlah ramai geng shaklee yg senyum melebar sampai ke telinga..
hari raya rupanya hari ni. hehe. tahniah3 :) ada yg 2,3,4,5,6 angka kot .Alhamdulillah atas rezeki. wlaupun kesihatan sy sering diuji (yg mnjadi penyebab sy perlukan supplement), tapi rezeki dari arah lain ALLAH ganti ke sy :)

serius kata, saya join shaklee dgn modal rm75 je, tapi hasilnya ALLAH saja yg tahu.
bkn skadar dpt tambah income..tapi sy dapat kepuasan dan kegembiraan.. berada dalam lingkungan kwn2 yg sntiasa positif mmg cukup melapangkan dada. Drpd biz ni sy lebih serius dlm mbina ukhuwah, berpeluang ada network sdiri, berpeluang mendapat bermacam knowledge yg tak ternilai harganya. 

Dan pastinya saya tk pernah rasa terbeban dgn bisnes ni. Bisnes yg sgt sesuai dgn sy yg mmg suka dok rumah. Yg xda masa sgt nk kuar2 ni. Sbb sy pun buat skrg as part time. Setiap hari cuma share kebaikan shaklee di FB dan blog..bila org nak.. cari saya.. bukan sy yg susah2 cari org. Dan after that cuma follow up customer je.  Dan xpernh ada customer yg nak return balik brg sbb ini adalah supplement yg semulajadi, yg mmg xda mslh pun bila customer amik. lgpun mana boleh nak hntr balik vitamin yg dh buka kan...hehe. Saya pun x perlu susah payah kuar jumpa customer utk fitting ke apa ke..sbb shaklee xda saiz. hihi. tu cnth je la :P

sy mmg cintakan bisness SHAKLEE. Wlpun ia bukanlah senang sangat..tapi taklah susah sangat, Setahun dalam bisness ni,bnyk mematangkan saya dalam mencorak kehidupan sy sekeluarga. Lebih menghargai masa dan tenaga yg ada utk menjalani kehidupan yg lebih baik. Dan lebih menghargai family iaitu parents, suami, anak,serta adik beradik yg mana mereka inilh sumber kekuatan saya :)

dan skrg saya akan cuba sedaya upaya utk menurunkan segala pengetahuan dan pengalaman saya demi membantu anak2 bisness sy utk mencapai impian mereka di dalam SHAKLEE ini :) . 

tak lupa kepada my loyal customers... anda semua mmg best :) wlpun ada yg sy tak pernah jumpa (sbb mostly COD by hubby)..saya tetap hargai anda dan akan jaga dan berikn yg trebaik utk anda :)

Di sekitar SHAKLEE product knowledge workshop

Hai, assalamualaikum! guess what?? hihi

malam ni xnak bercerita pasal produk. tapi nak share suasana di sekitar SHAKLEE product workshop weekend lepas di Grand Continental Hotel, Kuala Terengganu. Fuhh, happening giler kot event ni, totally recharged! bnyk betol aura positif di transferkan!

antara agenda program adalah product presentation by Shaklee Nuritionist, Celine and Sarah. Kata2 aluan daripada Shaklee sales director, games ttg produk, dan yg paling tak sangka ada agenda penyampaian sijil kepada leader2 shaklee :)

Alhamdulillah..bila dah attend program ni bertambah yakin lagi la dgn kehebatan produk shaklee ni. dan rasa lebih yakin nak share dgn org lain. Dan mmg dpt sy simpulkan bnyk sungguh benefit pengambilan vitamin especially di usia muda ni. Sbb kita bnyk terdedah kpd pencemaran, gaya hidup tak sihat dsb.

oklah, sy kongsikan sedikit foto yg smpat dirakam spnjg program. Video pun ada tp xleh nak share, besar sgt..hehe


yeay! kira competent to be shaklee distributor la nih. hihi


aik...abang pun dapat?? ye la..peneman setia kan :P


group work, kena buat poster ttg VIVIX. Aik, sy je yg pndg kamera? hihi


main game, semua terkejar2 nak menang..hehe




dan kemuncak program... dapat naik pentas terima sijil leadership :)


Alhamdulillah..mmg best kalo berada di kalangan org2 Shaklee ni. ibaratnya cas2 positif terbang sana sini. Semua positif, xda jeles2..kih3.

oklah.. i dah ngantuk.. mau titow~~

salam sayang,
Ummu Umar
013-4404869 :)

Rashidah Juhari Shaklee Independent Distributor ID : 867851 013-4404869 shadiraakashi@gmail.com * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Wednesday, April 10, 2013

Shaklee Tipu : kenapa aku tak kurus pun walau dah ambil shape up set??


Sejak akhir2 ni, ramai yg sms sy tny.. kalau sy amik shape up shape shaklee confirm leh kurus trus ke? Bape lama amik masa sis?huhu

Jwpn sy simple je.. shaklee ni supplement yg mn bantu enhance proses u utk slim. Ia bukan ubat magik bila u telan terus kurus. Konsep dia membantu. Tapi u still kna ada usaha utk jaga pmakanan n exercise. Mcm mana ia bantu?

Gini.. cinch shake tu bntu u knyang lebih lama sbb dia ni protein. So dia ganti heavy breakfast. Instead of mkn nasi lemak.. better u amik cinch kn sbb ia rendah kalori tp dpt bg kita energy yg lama..dan cinch jg ada protein yg akn pelihara otot kita ms proses pngurangan inci

Pastu lecitin dan omega tu..agen pengemulsi dan pembakar lemak. Dan proses dia akn lg cepat jika u wat exercise. Xda exercise jalan gak..tp mgkin lmbt.

Lastly..herblax n alfalfa ni bntu u pny proses pmbuangan. Detox agen. Lemak2 yg dh pecah tu..msti kna buang. Kalo x remain dlm bdn.. xjd gak. Kalo prasan bnyk org berisi ada mslh sembelit. Cause usus x dpt mnyrap nutrien spnuhnya. So..alfalfa n herblax akn bntu lah.

So..ksimpulannya u boleh amik 3 element ni utk bntu proses u nk kurus. Tp do not rely 100% on supplement. Kna rajin exercise n jg mkn jugak ye..


Dan ada jugak dikalangan kwn2 sy yg amik alfalfa n vitalea sahaja pun dah boleh kurus. Sbb bagi mereka bila amik alfalfa dan vitalea, mereka lebih dapat mengawal selera makan sekaligus dapat kurangkan nilai kalori yg diambil. Lagipun dengan kandungan vitamin tersebut dapat terus memberi tenaga walaupun x makan banyak.


Sekali lg ditegaskn.. shaklee bkn ubat magic yg mn bila u mkn trus slim. Kandungannya juga 100% natural thats why proses mmkn masa sket sbb nk pastikn dgn kesesuaian tubuh.

So..jgn risau kalo apa yg u ambil lmbt sket kesan dia asalkn x memberi side effect d kmudian hari. Kalo shaklee ni if u stop ambil pun insya ALLAH xda la naik balik bdn u yg dh slim tu :-)

SHAKLEE is to help u enhance the PROCESS. Jom Cuba :P



Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui : 

Email : shadiraakashi@gmail.com 
SMS/ WhatsApp : 0134404869 
Facebook Page: Ummu Umar's Choice 


 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Saturday, April 6, 2013

Rangkaian penjagaan rambut dan kulit kepala SHAKLEE, gerenti SATISFIED!

hari ni baru sempat buka laptop..hihi.. smlm mmg btol2 rest. hari lak sibuk berworkshop. :)
so, saya nak share ttg produk2 penjagaan rambut dan kulit kepala SHAKLEE yg dikira SUPERB gak la. ha..jgn igt SHAKLEE ada vitamin n pencuci muka je tau. Set rambut pun ada tau. Jom2 usya :) [klik image ye utk membaca tulisan dengan lebih jelas :) ]



inilah gambar fullset. Kat bawah nnt sy bg explanation setiap satu ye. Stay tune :)












ha...mmg bagus sungguh fungsi setiap satu kan. so, pemilihan dia kna tgk jenis rambut dan kukit kepala la.kalau lebih fokus kepada masalah kelemumur, ambil la purifying shampoo, lightweight conditioner dan scalp treatment. Kalau nak kurangkan keguguran rambut ambillah revitalizing shampoo dan replenishing conditioner :)

apa2 pun kalo nak tahu details hubungi saya terus ye, 013-4404869 :)


 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Wednesday, April 3, 2013

Beza insurans konvensional dan takaful

Assalamualaikum

hari ini saya akan berkongsi tentang perbezaan insurans konvensional dan takaful yang saya petiik dari website ustaz Zaharuddin. Jom kita sama2 hadamkan.



Perbezaan Insuran
Konvensional & Takaful
Oleh
Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman
Ramai yang kurang memahami beza di antara praktis yang dilakukan oleh syarikat Insuran dan Takaful. Setelah saya menulis tentang terdapat unsur gharar dan riba di dalam insuran konvensional. Maka timbul dakwaan bahawa jika demikian, takaful juga mengandungi proses yang sama. Lalu, bagaimanakah bentuk yang dilakukan oleh syarikat-syarikat Takaful?. Bukankah ia juga mempunyai elemen meletakkan wang dan menunggu pampasan apabila musibah mendatang.?
Jawapan mudah saya adalah, syarikat-syarikat Takaful telah mengubah aqad ‘Mu'awadah Maliah' yang digunakan oleh syarikat Insuran konvensional kepada aqad Tabarru'at (kontrak derma). Hasilnya, aqad derma tidak terikat dengan syarat-syarat jual beli tadi, tidak juga diperlukan untuk jelas dan terang jumlah itu dan ini semasa serahan derma.
Contoh mudahnya, apabila anda memberikan hadiah kepada seseorang, adakah menjadi syarat agar anda memberitahu kepadanya berapa jumlah yang anda beri? Jawapnya sudah tentu tidak menjadi syarat. Ini kerana, ia adalah sumbangan baik dari satu pihak, tatkala itu tidak banyak syarat diperlukan untuk melaksanakan aqad derma ini.
Bagaimanapun bagi memudahkan urusan syarikat Takaful, mereka akan menggunakan gabungan beberapa aqad. Asas asasnya adalah :-
  • a) Tabarru' dan Mudarabah
  • b) Wakalah dan Tabarru
Saya tidak akan mengulas kedua-dua bentuknya secara panjang lebar, cukup saya sertakan gambar rajah bagi kedua-dua bentuk agar ia dapat memberi sedikit gambaran awal kepada para pembaca. ( Malangnya saya gagal memasukkan gambar rajah ini )
1) Takaful Model Wakalah dan Tabarru'
Keterangan ringkas : Syarikat Pengendali Takaful dilantik oleh pencarum sebagi wakil bagi menguruskan sejumlah wang tertentu untuk didermakan bagi tujuan takaful apabila diperlukan. Untuk melaksanakan tujuan itu syarikat Takaful akan mengambil sejumlah upah (al-Ujr) atas sebagai kos pengurusannya. Di samping itu, ia juga berfungsi sebagai wakil untuk melaburkan wang yang belum didermakan dan atas dasr Ju'alah, syarikat akan mengambil satu lagi jumlah upah sekiaranya ia berjaya mendapatkan untung dari pelaburan yang diusahakannya itu.
2) Takaful Model Tabarru dan Mudarabah
Keterangan ringkas : Menurut model ini, pihak pencarum meletakkan wangnya dalam jumlah tertentu atas aqad tabarru', pihak syarikat akan menguruskan tabung takaful dan dalam masa yang sama melaburkannya, jika terdapat lebihan keuntungan (surplus) setelah ditolak semua kos-kos pengurusan, pihak syarikat Takaful akan menghadiahkan sejumlah wang kepada peserta sebagai penghargaan penyertaannya.
Kesimpulan; perubahan dari aqad yang mengandungi ciri jual beli yang diamalkan oleh Insuran konevsnional menjadikannya bermasalah dari sudut Shariah. Ini berbeza dengan yang digunakan oleh Takaful yang menggunakan samada aqad derma (tabarru') atau (wakalah).
Berikut pula perbezaan antara keduanya dalam bentuk jadual ;-
KonvensionalTakaful
Kontrak Mu'awadah (Pertukaran Jual Beli) antara penanggung insurans dengan pohak yang diinsurankanKontrak Tabbaru' ( Derma & sumbangan ) yang disertakan dengan pelaburan.
Pemegang polisi membayar premium kepada penanggung insuranPeserta membuat caruman ke dalam skim. Peserta saling menjamin sesama sendiri di bawah skim.
Penanggung insuran bertanggung jawab membayar manfaat insuran seperti dijanjikan daripada asetnya (kumpulan wang insuran dan kumpulan wang pemegang saham)* Pengendali Takaful bertindak sebagai pentadbir skim dan membayar Takaful daripada kumpulan wang takaful.
 * Sekiranya berlaku kekurangan dalam kumpulan wang takaful, pengendali Takaful akan menyediakan (Qardhul Hasan) pinjaman tanpa faedah untuk menampung kekurangan berkenaan.
Pelaburan kumpulan wang bebas tanpa sebarang kekangan ShariahAset kumpulan wang Takaful HANYA boleh dilaburkan dalam instrumen yang selari dengan Shariah.
Wang pelanggan dianggap wang syarikat insuran dan dimilki olehnya sejurus dibayar oleh pelanggan.Wang pencarum tidak di kira sebagai wang syarikat malah ia diasingkan dan tidak dimiliki oleh pengendali
Keuntungan yang dihasilkan dari kumpulan wang pencarum adalah dimiliki sepenuhnya oleh syarikat. Ia juga adalah objektif utama syarikat insuran.Keuntungan hasil pelaburan dari kumpulan wang pencarum tidak dimiliki oleh syarikat kecuali nisbah yang disumbang dari wang syarikat sendiri. Baki keuntunaghn adalah milik tabung kumpulan wang pencarum.
Pencarum tidak berhak untuk mendapat sebarang bahagian dari 'surplus'Lebihan, untung atau pulangan dipegang oleh tabung untuk dibahagikan semula kepada pencarum.
Demikian penerangan ringkas saya.
Ust Zaharuddin Abd Rahman

Follow us for more tips :)