Thursday, October 11, 2012

Vitamin yang boleh diambil dan tak digalakkan ambil oleh ibu mengandung


Assalamualaikum,

malam ni ringkas je my entry. just nk summarizekan tentang list of supplement yg x digalakkan diambil oleh preggy mommy. sbb ramai jugak yg msg sy, tny kalo preggy bleh amek alfalfa x? kalo preggy x leh amek vit e ke?

ok, disini, sy akan listkan dan akan terangkan serba sedikit mengapa x digalakkan ye :)

yang ibu mengandung patut avoid ialah (kecuali dengan recommendation doktor):

  • Alfalfa complex
  • DTX complex
  • Collagen powder 
  • Caratomax
  • Garlic complex
  • Herblax
  • Lecithin
  • nutriferon
  • Vitamin E complex
  • GLA complex
  • Vivix
wah wah, bnyknye x leh amek.. nak wat camane, kalo sayang baby dlm perot tu, jgn ngengade nak makan vits2 yg I listkan kat atas ye..hehe. mostly vitamin2 kat atas ni bersifat antioksidan mcm Vit E, caratomax, GLA dan nutriferon. Ade jugak yang mengandungi herba dan sdikit panas mcm Garlic, alfalfa, Vivix. So, mmg xboleh la utk ibu preggy, bimbang takut bagi kesan pada baby. Walau bagaimanapun, jika ade keperluan utk mengambil, anda boleh rujuk kepada doktor anda. mungkin mereka lebih arif untuk menentukan setiap keperluan tubuh badan anda. Di sini, saya juga listkan vitamin2 yang dicadangkan jika anda adalah ibu mengandung.
  1. ESP Soy Protein Isolate Powder - ni protein soya utk bg energy dan baiki sel2 rosak. Soya non-GMO ni sgt bagus tau, rasa pun sedap. Ade a few customer yg kata kulit baby jadi halus and gebu bila amalkan makan ESP time preggy
  2. B-compleks with acid folic - of koz bcompleks juga utk energy, dan antistress. Preggy kan penat, kdg2 leh jadi stress kan. Kandungan acid folic jugak sgt penting untuk perkembangan saraf, sel otak, tulang belakang, organ, kulit dan tulang2 bayi kita tau. saya pernah dgr, dulu ada satu kempen Amerika Syarikat untuk memberikan kesedaran kepada wanita mengenai kepentingan asid folik bagi bakal ibu dan ibu hamil.
  3. Vitamin C - ha..vit C ni pun penting utk imunisasi dan penjagaan kulit. Kadang2 ade yg preggy jadi naik jerawat, kulit kusam dsb. sbb perubahan hormon. tapi jgn risau, vit C ni ade. Ops! ade yg tny, bukanke vit C jugak antioksidan? x bahaya ke kalo preggy makan? hehe, vit C xpe, sbb kadar antioksidan dia taklah setinggi vit E dan A! boleh amek ye =)
  4. Vitalea with Iron formula - ha.. ni pun penting sbb ade smua kandungan vits dlm small amount. Ade iron formula utk bantu pembentukan hemoglobin dlm darah. Sape2 yg ade mslh low Hb. sgt la high recommend amik Vitalea ni
  5. Ostematrix - ni adalah pil kalsium, magnesium dan Vitamin D. Kalsium sgt penting utk yg preggy sbb masa ni bnyk kalsium kita diserap baby. Sbb tu la badan pun jadi sakit, kdg2 gigi pun rosak, sbb kalsium rosak. yg paling penting masa nak meneran anak tu, bayangkan sepenuh tenaga dan kudrat diguna sampai bg effect kat tulang2 dan urat2 kita. kna bnyk kalsium la, kalo x reput tulang cepat.huhuh
  6. Omega Guard - Ini biasa diambil pada trimester 2 dan 3. biasalah..utk otak bayi. kita nak baby kita bijak kan??? so, ambillah omega..hehe
ha.. bagaimana? membantu tak info yg sy share?? hopefully dapatlah merungkai pertanyaan kwn2 kat luar sana.still not feeling good? sms/whatsapp me at 013-4404869 ye! saya mampu mencadangkan solusi untuk anda! :)

 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Follow us for more tips :)